HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
 
 
 Quiche met witloof en gerookte zalm
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
     Quiche met witloof en gerookte zalm
    Voor 4 personen

  • Witloof, ook wel eens chicon of witlof geheten, kan op veel verschillende wijzen bereid worden. Gestoofd, gegratineerd, … maar waarom eens niet witloof in een quiche verwerken? Het resultaat is verbluffend.

  • De combinatie van vis en groeten vormt een perfect voedingsevenwicht. Daarenboven is het witloof een verse groente, zelfs in putje winter, het geeft ons een voorsmaakje van de lente die stilaan in het vooruitzicht is.
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Bereiding: 30 minuten
  • Rusttijd tussendoor: 30 minuten
  • Ingrediënten

    • 150 g gerookte zalm
    • 3 stronken witloof
    • 1 citroen
    • 20 g zachte boter + een nootje boter
    • 3 eieren
    • 200 ml room
  • Voor het deeg

    • 200 g bloem
    • 100 g zachte boter
    • peper en zout

  • Bereiding

    • Bereiding van het brokkeldeeg : breng de 200 g bloem in een diepe, wijde kom.
    • Verdeel de 100 g zachte boter in kleine brokjes en voeg deze bij de bloem samen met een snuifje zout.
    • Meng met frisse hand alles vlug onder elkaar en voeg water toe, juist voldoende tot je een homogeen en soepel deeg bekomt.
    • Vorm het deeg tot een bol en laat 30 minuten rusten.
    • Maak ondertussen het witloof schoon, spoel het kort onder stromend water en snij het in kleine stukjes.
    • Laat 20 g boter smelten in een braadpan, voeg er het witloof bij, dek de pan af en laat zachtjes sudderen tot het geheel licht gekleurd is.
    • Zet de oven aan, stand 7, (ongeveer 210°C).
    • Snij de 150 g zalm in fijne reepjes.
    • Klop de 3 eieren goed los in een kom, meng er de room onder en rasp er de schil van een citroen in.
    • Breng op smaak met peper en zout.
    • Boter een taartvorm van 22 cm diameter goed in, vergeet daarbij de opstaande boorden niet.
    • Rol het deeg uit en schik het in de bakvorm.
    • Leg eerst de reepjes zalm op het deeg en daarbovenop het witloof.
    • Schuif de bakvorm voor een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven.
    • Giet hierna de mengeling van ei, room en citroen in de bakvorm en laat nog eens 20 tot 25 minuten in de oven bakken tot de quiche mooi goudbruin gekleurd is.
  • Enkele praktische tips

    Om een goed brokkeldeeg te bekomen moet je het deeg zo weinig mogelijk door elkaar kneden. Gebruik je een klopper-mengelaar om het deeg te kneden, maak dan het deeg de avond voordien. Deze deeg moet langer rusten om zijn taaiheid te verliezen, zoniet krijg je een harde korst als bodem en rand van de quiche.

Energie (kcal) Eiwitten (g) Vetten (g) Koolhydraten (g)
700 19 51 42

Google