HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 20, Juni- Juli 2007

Lekkernijen in een museum

'Le musée de la Gourmandise' in Hermalle-sous-Huy biedt voor groot en klein de geneugten van alles wat lekker is en van de culinaire kunst. Kom de geschiedenis van de keuken en de lekkernijen ontdekken in een prachtig decor van een hoevekasteel.

In het centrum van een belangrijke toeristische, commerciële, wetenschappelijke, artistieke en sportieve regio, gelegen tussen Luik en Hoei, in de nabijheid van Bierset en Thiange, bevindt zich Hermalle-sous-Huy. Het dorpje is gemakkelijk bereikbaar, 500 meter van de N 90 expressweg en het is een deelgemeente van Engis. Spijts de vele activiteiten die er plaatsvinden straalt het een en al rust uit. In het dorpje Hermalle-sous-Huy bevindt zich de 'ferme castral', het centrum bij uitstek voor historiek en gastronomie. Je vindt er, op drie verdiepingen van de begane grond, een van de mooiste schuren 'en large' uit de provincie Luik. Binnen in de schuur is de VZW Au Coeur du livre er sinds 2004 gevestigd, een gigantische beurs van tweedehandsboeken. In de twee onderliggende verdiepingen van de schuur bevinden zich het Musée de la Gourmandise en vele souvenirwinkeltjes.

De beurt aan lekkernijen

In het museum vind je zowat 1200 voorwerpen, meubelen, oorspronkelijke schilderijen van de oudheid tot nu. Ze belichten historische, archeologische, etnografische, folkloristische en artistieke aspecten de fijnproeverij. Je ziet er allerhande voorwerpen, onder meer gebruikt bij het afwassen, kookmateriaal of om het vuur aan te maken, ... verrassend voor jong en oud. Tijdens het bezoek laat de gids je soms raden waarvoor bepaalde voorwerpen dienden. Al bij al een boeiend verhaal om zo de geschiedenis van de gastronomie te ontdekken. Je ontdekt er bijvoorbeeld de 'porte-fibidus' , de 'zagueman', de 'bouzillé', en nog veel meer boeiende zaken.

Etenstijd

Bezoeken is één zaak, kunnen proeven en genieten is nog veel beter, is het niet? Maaltijden zoals ze bereid werden in de Romeinse tijd, de Middeleeuwen of de Renaissance kunnen er in de herberg van het museum genuttigd worden. De ceremoniemeesters stellen er aloude gerechten voor uit de V tot de XIXde eeuw, zoals Pullus Tracogalus, omelet met wormkruiden, Hongaarse pannenkoeken, Lombardische eieren, enz ... Wie kan nog aan de verleiding weerstaat?

Waar?

Musée de la Gourmandise Chaussée Freddy Terwagne 132A 4480 Hermalle-sous-Huy

Wanneer?

Gans het jaar door te bezichtigen, FR en NL Op zaterdag (geleid bezoek om 14.30, 16.00 en 18.00 uur); op zondag (geleid bezoek om 11.30, 14.00, 16.00 en 18.00 uur). Niet op 14 en 15 april, 21 en 33 juli 2007. Tijdens de week, op afspraak, voor groepen en scholen.

Prijs?

Tarief, gids inclusief: volwassenen en kinderen > 12 jaar: 5 euro. Kinderen tussen 5 en 12 jaar: 4 euro. 10 % vermindering bij vertoon van seniorenkaart, fed+ kaart, Cd Proj Groepen en scholen: 4 euro per persoon, minimaal 15 personen en op afspraak.

Website?

Contact?

Tel/fax: + 32 (0) 85/31.45.86 info@gastronomica.be

Catherine Dolhen
Diëtiste
Google