HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N 20, Juni- Juli 2007

Onmisbaar in de zomer

In de maand april keken we reikhalzend uit naar de warme zomermaanden, de tijd om van een heerlijke barbecue en lekkere picknick te genieten. Een frisse dorstlessende drank tijdens of na een fikse wandeling is 'cool'.

Eindelijk is de lang verwachte zomertijd aangebroken en opeens lijkt de horizon mijlen verder te staan. De tijd is rijp voor het beoefenen van onze passies, activiteiten in open lucht en wandelen bijvoorbeeld. Niets is heerlijker om na een ver-kwikkende tocht de dorst te laven met een ijsgekoelde of frisse drank. Soms is het niet eenvoudig om in deze warme dagen een dergelijke behoefte te bevredigen. Een toebehoren dat in dergelijke omstandigheden onontbeerlijk is, is de vermaarde frigobox.

Een ijsblokje

Frigoboxen bestaan in alle maten en gewichten. Ze zijn bedoeld om een of twee flesjes koel te houden en ook de picknick voor de ganse familie. De meest eenvoudige versie bestaat uit een gewone isotherme zak, vervaardigd uit een soepel materiaal en is eerder beperkt qua inhoud. Dergelijke zak is bij-zonder goed geschikt om koude dranken tijdens een wandeling mee te nemen en voor kleine bijeenkomsten. Grotere modellen bestaan uit stevig synthetisch materiaal die een stootje kunnen verdragen. Er is genoeg plaats om er een dozijn flesjes koel in te bewaren, evenveel lunchpakketjes en fruit bijvoorbeeld. Het is een ware restaurantwagen. Voor welke grootte kies je? Alles hangt af wat je er mee wenst te doen. Idealiter is om over de twee versies te beschikken, een kleine om mee te dragen en een grotere die in de wagen blijft. Eenmaal de grootte bepaald is ook de inhoud belangrijk. Een frigobox is bedoeld om dingen koud te houden zonder dat die zelf koude genereert. Het is dan ook aangewezen de box te vullen met ijsblok-jes. Vergeet dus niet enkele dagen voordien die in de diepvries aan te maken. Op het ogenblik van vertrek leg je onder-aan de frigobox een lading ijsblokjes. Ben je vergeten ijsblokjes aan te maken kan je je ook behelpen met een gekoelde fles water. Pas op als je een fles in de diepvries legt. Zorgt er voor dat ze niet tot aan de rand gevuld is, zo voorkom je dat de fles stukspringt in de diepvries.

Een beetje meer...

Er zijn ook nog andere oplossingen, wel duurder maar bijzonder gemakkelijk. Er bestaan kleine koelcellen die op de energievoorziening van de wagen (sigaretten-aansteker) kunnen aangesloten worden. Dergelijke uitrusting is ideaal voor lange ritten. Zo kan je de ganse tijd door genieten van frisse dranken, zelfs tijdens het rijden. Op voorwaarde dat de box niet te frequent geopend wordt kunnen spijs en drank gemakkelijk gans de dag koel bewaard blijven. Een ware verwenning wanneer je kilometers lang in een oververhitte wagen moet doorbrengen. Leve de zomer...
Google