HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 20, Juni- Juli 2007

Als fruit doet blozen van genot

Straks zijn de rode vruchten weer beschikbaar, het resultaat van een mooie zomer

Wat is er mooier dan de prachtige betovering van de zomerse kleuren die zowat overal langs de wegen, in tuinen en in de bossen verschijnen... Sommige plantjes groeien onder de dichte braamstruiken, zoals bijvoorbeeld beschermde fruitsoorten. Allemaal, hoe klein ook, vragen ze om geduld en voorzichtigheid om later gaaf te kunnen geplukt worden. Naast hun bewonderenswaardige schoonheid, zullen deze kleine vruchten menig gehemelte strelen en heerlijke gerechten vergezellen.

Plukken in de mand of kopen bij de kruidenier

Vaak spreekt men van rode vruchten, maar hun kleurenpalet is zeer uitgebreid. Het gaat van licht roze tot blauwzwart. Dit geldt onder meer voor aardbeien, frambozen, braambessen, aalbessen, blauwe bosbessen, zwarte bessen en kersen. Doorgaans groeien ze aan bomen of struiken die zeer goed de koude doorstaan. Sommige kwamen door kruising tot stand, andere groeien spontaan langs de kant van de weg of diep verscholen in het hoekje in de tuin. Zo zijn er momenteel braamstruiken, een gesel voor tuinders, zonder doornen waaraan verrukkelijke braambessen groeien.Van de mooie aalbessenhaag tot de prachtige wilde aardbeien, over de spectaculaire bloei van de kerselaar, ... reden genoeg om tijdens de komende warme dagen een namiddag aan een tuinwandeling te spenderen. Voor diegenen die niet weg zijn van tuinen, kunnen hun gading vinden in het bos waar bosaardbeien, wilde braambessen of, in bepaalde gebieden, blauwe bosbessen in overvloed te vinden zijn. De stoutmoedigen kunnen er zelfs mandjes vol vruchten plukken. Voor zij die geen tijd kunnen vrijmaken om te plukken en bereid zijn er wat euro's voor neer te leggen, vinden natuurlijk al deze heerlijke vruchten in de winkelrekken. Vergeet niet dat er ook nog diepvriesvruchten zijn, zo zijn ze altijd thuis beschikbaar.

Rode vruchten gans het jaar door...

Sommige rode vruchten kunnen al in de maand mei geplukt worden. Dit is onder meer het geval voor aardbeien. Aardbeien moeten mooi rood en rijp geplukt worden, ze rijpen immers niet verder eens ze geplukt zijn. Bos- of serreaardbeien passen uitstekend bij een nagerecht. Op hun geheel of onder de vorm van een coulis, geven ze de ontbrekende 'final touch' aan je nagerechten. Frambozen en braambessen komen in de maand juni tot volle rijping. Langs tal van wegen zijn ze in overvloed te vinden. Deze bijzonder kwetsbare vruchten (hun zachtheid getuigt daarvan) kan je niet langer dan twee dagen houden, ook al staan ze in de koelkast. Ze zijn iets langer houdbaar wanneer ze in de vroege ochtenduren werden geplukt. Koop je deze vruchten in de winkel, let er dan vooral op dat de frambozen en braambessen goed rijp zijn. Deze prachtige en zeer decoratieve vruchten passen uitstekend zowel bij het voorgerecht als bij het nagerecht. Verwerkt in confituur of, voor wie niet zo tuk is op de zaadjes, tot gelei zijn de rode vruchten verrukkelijk bij het ontbijt. De blauwe bosbessen zijn jammer genoeg niet langs de rand van de weg te vinden. Deze donkere blauwzwarte bessen kunnen vanaf juni tot de maand september geplukt worden. Vaak krijgen ze bepaalde geneeskundige eigenschappen toegemeten. Ze zouden goed zijn tegen ontsteking of infectie. Wat er ook van zij, blauwe bosbessen zijn veel minder kwetsbaar en kunnen gemakkelijk tot één week bewaard worden. Naast confituur, coulis of likeur, is een taart met blauwe bosbessen, geserveerd op een winteravond, een verrukking voor jong en oud. Eenmaal zoete of zure kersen rijp zijn blijven ze niet lang op de kerselaar staan. Wees er op tijd bij en zorg dat je de vliegende mee-eters voor bent. De stevige knapperige huid van vers geplukte kersen zorgt voor een heerlijk mondgevoel. Verwerkt in een flan, clafoutis, cake of vanillepudding zijn ze ook niet te versmaden. Zorg er voor dat ze niet al te lang in de groentebak van de koelkast blijven liggen. Hun versheid wordt er zeker niet beter door, en ze hebben ook de eigenschap gemakkelijk andere geuren en smaken op te nemen. In een kruidenthee kunnen de steeltjes ook mee gebruikt worden. De aalbes mag zeker niet ontbreken in het rijtje. Van de kleine, met zaadjes gevulde vruchten bestaan er verschillende soorten. De witte besjes zijn zoeter dan de rode die iets zuurder proeven. Ze lenen zich uitstekend om tot gelei verwerkt te worden. Hoe jonger de vruchten, hoe meer pectine er in aanwezig is. Pectine is de bindstof die stevigheid geeft aan aalbessenconfituur of -gelei. Verwerkt tot coulis of als vulling of versiering voor een taart doen aalbessen wonderen. Een trosjes aalbessen van een twaalftal besjes als versiering op een bord, zorgt voor een verfijnde afwerking van je gerecht. De zwarte bes, bij ons iets minder gekend, komt in de tuin tot volle rijping in de maand juli. Zowel de blaadjes als de knopjes kunnen in een aftreksel van zwarte bessen verwerkt worden. De cassis is een drank met een uitgesproken smaak, die niet altijd door iedereen gegeerd wordt.

Gesuikerd ... of gezouten?

Zoals je kon lezen zijn rode vruchten en bessen uniek in hun soort. Ze ogen mooi, ze zijn zeer divers van smaak en brengen tal van vitamines en mineralen aan. Verwerkt tot gelei, confituur of coulis kunnen ze in of bij tal van nagerechten geserveerd worden zoals cake, wafels, pannenkoeken, yoghurt, witte kaas, pudding, gebak met chocolade, ijs, ... Rode vruchten passen ook uitstekend bij hartige voor- of hoofdgerechten zoals vlees-, gevogelte- en wildbereidingen, kroketten, rijst of aardappelen. Op hun geheel gebruikt, zijn ze een onmisbaar bestanddeel van onder meer tiramisu, kruimeltaart of muffin. Bij het aperitief op een ijsbedje geserveerd of, nog origineler, in de ijsblokjes ingevroren. Anderen zijn misschien verlekkerd op de likeurversie die tijdens de koude wintermaanden menig harten verwarmt ...

Magali Jacobs
Diëtiste
Google