HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 19

De mooie van Wépion is terug

Het centrum van de Belgische aardbei heet Wépion, een klein stadje gelegen aan de linker oever van de Maas tussen Namen en Dinant. Wanneer, zoals naar jaarlijkse gewoonte, de kleurrijke kraampjes in de straten hun beste aardbeien ten toonstellen, is dit het teken dat de zomer in aantocht is. Hieronder een klein overzicht van wat de aardbeien van Wépion te bieden hebben.

De kweek van aardbeien in Wépion vertegenwoordigt zowat een vierde van de oppervlakte in Wallonië. Bij het krieken van de dag, om vijf uur 's morgens, worden de aardbeien geplukt en dit vanaf de maand mei tot september. De gerijpte volle aard-beien van Wépion worden er met de grootste zorg geplukt. De plukkers leggen ze onmiddellijk in bakjes die zo onmiddellijk naar de verbruiker gaan. De aardbeienkweek is er een aloude traditie. Reeds in de 17de en 18de eeuw stonden de tuinen er vol van. Het is vooral sinds de 19de eeuw dat de aardbeiencultuur geïntensifieerd werd. Na WO I kende de aardbeienkweek een explosieve groei, mede dank zij de moderne koelsystemen. Momenteel wordt echter een opmerkelijke daling van de kweek vastgesteld.

Zo smaakvol

Een samenspel van factoren zorgt voor de uitzonderlijke smaak van de aardbei van Wépion: de oriëntatie van de heuvels, de kalkrijke bodem die weinig water ophoudt, de lichte kiezelgrond die zeer snel opwarmt, de mist in de vallei, ... De aanblik van de aardbeien in volle bloei vormen een uniek en schitterend tafereel. Traditioneel is de eerste oogst afkomstig uit serres of tunnels, al dan niet verwarmd. De echte kenners zien ieder jaar uit naar deze "primeurs". De aardbeien die in juni geplukt worden komen uit de "volle grond" in open lucht. Latere oogsten, afkomstig van verplante struiken in april-juli, verlengen het seizoen van juli tot oktober. De aard-beistruiken worden bevochtigd door een uniek bevloeiingssysteem, druppel per druppel, dat voor een continue watertoevoer zorgt en voorkomt dat er zich ziektes of schimmels ont-wikkelen. Een laagje stro tussen de struiken beschermt de aardbeien tot ze geplukt worden.

Van mei tot september

Traditioneel begint het seizoen in mei met de Darselect variëteit, een sappige en zachte aardbei. Daarna, tot eind juni, komt vrij snel de Elsanta aan bod, een glanzende, licht zure aardbeisoort, die goed gedijt bij de hete temperaturen zoals we die tij-dens de laatste zomers kenden. De Lambada blijft alsnog de meest gegeerde variëteit. Het is een vrij kwetsbare soort met een ongeëvenaarde smaak en aroma. Een luxe product bij uitstek, je zal de Lambada alleen maar in gespecialiseerde zaken vinden en dan nog gedurende een korte periode. Eenmaal juli en dit tot oktober moet de consument zich tevreden stellen met aardbeien van de nieuwe oogsten, vooral Elsanta en/of Darselect. Deze aardbeien zijn iets vaster dan hun soortgenoten die in de maand juni geplukt worden, maar waarvan het suikergehalte alsmaar crescendo gaat. Al bij al een uitstekende keuze...

Magali Jacobs
Diëtiste
Google