HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 19

Sportdranken

Wat moet je drinken wanneer je (intensief) aan sport doet? Na het sporten moet je bij de keuze van een rehydraterende drank met verschillende zaken rekening houden. Even een korte toelichting.

De lente is opnieuw in het land! Voor velen onder ons geven de eerste lentezonnestralen het startschot om opnieuw te gaan sporten. Boswandelingen, joggen, fietsen, tennissen, ... geen gebrek aan mogelijkheden. Een ideale gelegenheid om even iets over sportdranken te schrijven. Alle bestanddelen en elementen in en van een sportdrank zijn belangrijk: mineralen, suiker, temperatuur, hoeveelheid, wanneer te drinken, ... Bepaal je keuze op basis van de hiernavolgende korte uitleg.

Goed rehydrateren

Wie aan sport doet zweet, dit is bedoeld om de lichaamstemperatuur op peil te houden (af te koelen). Door het zweten verlies je dus vocht. Verlies aan vocht betekent ook vermindering van je sportieve prestaties. Wist je dat een verlies van 4 % aan lichaamsvocht (wat overeenkomt met 1,7 liter voor een man van 70 kg) tot een prestatieverlies van 40 % leidt? Daarom is drinken heel belangrijk. Je mag zeker niet wachten tot je een dorstgevoel ervaart, dit betekent dat er al te veel vocht verloren ging. Ideaal drink je kleine hoeveelheden tijdens de sportinspanningen. Voorzie 200 tot 250 ml per kwartier voor langdurige en vrij intensieve sportinspanningen (fietsen, fitness, joggen, ...) en 100 tot 200 ml per kwartier voor minder intensieve inspanningen (wandelen, zwemmen, vrijetijdsfietsen, ...).

Wat te drinken?

De ideale sportdrank moet diverse bestanddelen bevatten: natrium, bedoeld om het vocht beter op te nemen en het beter vast te houden; minerale zouten, bedoeld om de verliezen opnieuw aan te vullen; een beetje suiker (4 tot 8 %, wat ongeveer overeenkomt met een halve frisdrank of een klassieke vruchtensap). Je moet weten dat het lichaam de energiereserves opslaat onder de vorm van vetten, en niet onder de vorm van suikers. Daarom moet een beetje suiker aanwezig zijn in een sportdrank. Wanneer het lichaam de uitgeputte voorraad aan suikers opnieuw moet aanvullen vertrekkend van de vetreserves, betekent dit een aanzienlijk verlies aan prestatievermogen. Een weinig suikers innemen via de sportdrank is ook belangrijk om spierkrampen en vermoeidheid te voorkomen en dus om goed te kunnen blijven presteren. Let er echter voor op niet te veel suikers in te nemen, dit kan aanleiding geven tot maag-darmklachten. Kies voor een niet bruisende drank. Gashoudende dranken kunnen tot dezelfde klachten leiden. Drink geen ijskoude dranken, optimaal is een temperatuur tussen 10 en 15°C. Deze aanbevelingen zijn vooral van toepassing voor intensieve en/of langdurige sportinspanningen. In geval je gaat wandelen is een bijkomende inname van suiker niet nodig. Hier is het vooral van belang het verloren vocht opnieuw aan te vullen door geregeld kleine hoeveelheden water te drinken. Dit geldt vooral wanneer je langer dan een half uur wandelt, zeker onder een hete zon...

Magali Jacobs
Diėtiste
Google