HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 19

Een barbecue onder vrienden

De zomer komt eraan. Voor een échte lekkerbek is dit synoniem voor gezellige avondjes onder vrienden of met de familie rond een vuurtje of beter nog rond een barbecue.

Om dit te doen moet je uiteraard over een goede barbecue beschikken. Het aanbod groot, maar welk toestel kiezen? Waarop moet je letten bij aankoop? Wat wil je er mee bereiden? Over hoeveel plaats beschik je? Welk budget kan je er aan spenderen? Een eerste, niet onbelangrijke vraag is, hoe groot moet de barbecue zijn? Deze keuze zal onder meer bepaald worden door de grootte van de plaats waarover je beschikt (klein terras of ruime tuin) en hoeveel eetgasten je wilt verwennen en hoe ze te zetten (schouder tegen schouder of ruimzittend). Ieder type toestel beschikt over een ruime gamma van afmetingen en vormen. Hoe vaak zal je de barbecue gebruiken? Voorzie je slechts een occasioneel gebruik, is een geperfectioneerd (en vaak duur) toestel absoluut niet nodig. Een elektrisch toestel of barbecue met houtskool zal hier zeker volstaan. Voorzie je talrijke, uitgebreide barbecueavonden, dan kan een model op gas of een volledig in steen uitgebouwde barbecue overwogen worden. Het gebruik van de eerste verloopt snel en gemakkelijk, voor de tweede is geen 'klaarzetten' noodzakelijk.

Roosters allerhande

Vaak wordt een bijkomend aspect wel eens over het hoofd gezien: de wetgeving. Informeer je voorafgaandelijk wanneer je op een appartement verblijft. Over het algemeen laat het huisreglement alleen maar elektrische barbecues toe. Anderzijds, woon je in een wijk en wil je zelf een stenen barbecue bouwen groter dan 2 m2 oppervlakte en 1,50 m hoog, doe je er goed aan eerst de gemeentelijke voorschriften dienaangaande op te vragen en de regelgeving na te leven.
Tenslotte, misschien de kern van het probleem, hoeveel wil je eraan spenderen?· Voor 15 Euros kan je reeds een barbecue met houtskool vinden die wellicht kan voldoen, maar er zijn er ook van 1.500 Euros.

· Voor een toestel op gas betaal je tussen 70 en 5.500 Euros.

· Een elektrische barbecue vind je al in een meer aanvaardbare prijsklasse: tussen 35 en 200 Euros.

· Het neusje van de zalm is wel een aan het huis ingebouwde stenen barbecue. Vakmanschap en afwerking zullen hier het eindresultaat (en de prijs) bepalen, reken voor dergelijke inbouw toch tussen de 150 en 2.000 Euros. Tot zover enkele criteria waarmee je rekening kan houden, aan jou nu om het menu samen te stellen en het vuur aan te maken voor een gezellig avondje barbecue.

Magali Jacobs
Diëtiste
Google