HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 18

Whisky, een drank voor kenners

Of u nu van de droge of on the rocks houdt,wat telt is de kwaliteit, die gegarandeerd wordt door een eeuwenoude know-how.

Sinds mensenheugenis betwisten de Schotten en de Ieren elkaar de oorsprong van de whisky, een alcoholhoudende drank die op basis van gefermenteerde gerst wordt vervaardigd. Het is rondom de XIIde eeuw dat de productie van whisky werkelijk zijn vlucht neemt met een verspreiding door Europa vanuit Schotland en Ierland. En het succes van whisky is niet in het oude werelddeel gestopt aangezien deze drank vandaag de dag eveneens in Canada, in de Verenigde Staten, maar ook in Japan wordt gebrouwd.

Het fabricageprocédé

Het brouwen van de ene whisky is nooit precies gelijk aan dat van een andere, aangezien elke producent zijn klein geheim heeft om aan zijn drank een unieke smaak te verschaffen. Ondanks alles hebben whiskysoorten een aantal gezamenlijke vervaardigingfasen. De eerste is die van mouten: de korrels van de gerst worden eerst gefermenteerd en vervolgens gedroogd. Deze etappe is zeer belangrijk voor de vorming van de kenmerkende aroma's van whisky. Vervolgens komt de vermenging, waar de gerst met warm water wordt vermengd. Het resultaat van deze twee eerste stappen: het zetmeel van de gerst wordt in suikers veranderd, die dan zullen kunnen fermenteren in de volgende etappe en in alcohol veranderen. Na afloop van de gisting verkrijgt men een soort bier. Tenslotte komt het moment van de distillatie om het water van de alcohol te scheiden. De vloeistof wordt verwarmd en de verdampte alcohol wordt opgevangen. Deze etappe wordt een keer herhaald, maar er blijft altijd water in de verkregen drank, anders gaat om voor ons verhemelte te agressieve zuivere alcohol… Na de distillatie laat men de whisky rijpen in eiken vaten. Het is gedurende deze tijd dat hij gekleurd wordt en dat zijn aroma's tot rijping komen. De kwaliteit van een whisky wordt vaak aangegeven door de tijd die hij in het vat is gebleven, van minimum 3 jaar tot 8 tot 12 jaar voor het merendeel van de whiskysoorten „ single mout “. Uiteindelijk wordt de alcoholtiter van de drank gecorrigeerd (vaak door hem te verdunnen met bronwater) om op 40 graden te komen alvorens op fles gezet te worden en in de handel gebracht te worden… voor het ultieme plezier van de kenners!

Verschillende soorten whisky

Scotch Whisky wordt alleen in Schotland vervaardigd. In Ierland spreekt men over Irish Whiskey en in de Verenigde Staten van American Whiskey. De gemoute gerst is niet het enige graangewas dat voor de vervaardiging van whisky wordt gebruikt. Bijvoorbeeld wordt Bourbon hoofdzakelijk op basis van maïs en rye op basis van rogge vervaardigd. Afgezien van de geografische oorsprong onderscheidt men blended whiskies, die vanaf mout en andere korrels worden vervaardigd, van pure malt, waarin verschillende whiskysoorten op basis van mout verzameld zijn. Men iets aan kwaliteit met de single mout, whisky op basis van mout afkomstig van slechts één branderij. Uiteindelijk bestaat er single cask, whisky afkomstig van hetzelfde vat. Elke etappe van de vervaardiging, maar ook de keus van de vaten, van betere ingrediënten en van een bronwater van goede kwaliteit waarborgen de aroma's van de whisky en maken het mogelijk om u de grote afwisseling aan te bieden dat er momenteel bestaat.

Magali Jacobs
Diëtiste
Google