HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers Nį 18

Chocolade voor onze kinderen

De vele gezondheidstroeven die chocolade bevat zorgen voor een unieke combinatie: eetgenoegens en evenwichtige voeding. Ook voor kinderen is chocolade een duldbare lekkernij, een uitspraak die hen als muziek in de oren zal klinken.

Er wordt nog vaak getwijfeld om chocolade aan kinderen te geven. De schrik voor jeugdige zwaarlijvigheid zit er goed in en vaak wordt chocolade met alle dikmakende zonden beladen. Te veel vet, te veel suiker, te veel calorieŽn Ö en zo verleidelijk! Deze eigenschappen maken van chocolade een taboelevensmiddel bij uitstek. Het schommelt tussen genot en schuldgevoelens. Er zijn nochtans duizenden Ďchocolatomanení die zich dagelijks aan hun passie tegoed doen. De ontdekking van de gezondheidstroeven van chocolade geeft hen zeker geen ongelijk Ö

Redelijker dan gedacht

Meer en meer wordt chocolade door een andere bril bekeken. De klassieke beschuldigingen zijn fel afgezwakt. Te energierijk? Een chocoladeproevertje (10 gram) levert helemaal niet veel calorieŽn: 50 kcal, of half zoveel als een appel. Er zit ook minder dan een klontje suiker in en minder vet dan een mespunt margarine. Waarom er zoveel ophef over maken? Ook de glycemische index van chocolade is relatief laag. Dit wil zeggen dat de glucose traag in het bloed terecht komt, een eigenschap die door nutritionisten als gunstig wordt aanzien.

Chocolade, nieuwe bondgenoot voor de gezondheid

Nu de heilzame eigenschappen van chocolade meer en meer bekend geraken, komt hij almaar meer in een gunstig daglicht te staan. Chocolade is een goede bron van een aantal micronutriŽnten, zoals bijvoorbeeld magnesium. Chocolade bevat ook heel wat antioxidanten die als heilzaam voor de gezondheid van het hart worden aanzien. Ook voedingsvezels zijn in chocolade te vinden, ze bevorderen de darmpassage. Daarenboven laat chocolade zich tot tal van nieuwe smaken en vormen verwerken. Zo innoveert Barry-Callebaut door een deel van de suiker in de chocolade door vezels, cacao en melk te vervangen. Hierdoor is het nutritioneel profiel van deze chocolade nog beter, zonder dat de smaak er voor inboet.

Matinettes, pientere zet

Chocolade is uiterst populair bij kinderen. Kinderen opvoeden om te genieten van hun voeding, zonder ze schuldgevoelens te geven, Ö met Matinettes kan het. Deze chocolade kan zonder schroom aanbevolen worden in een gezonde en gevarieerde voeding. Het is wel belangrijk kinderen te leren de hoeveelheden aan te passen aan hun eigen energiebehoefte. Overdaad moet absoluut vermeden worden. Het is in deze optiek dat Barry-Callebaut Matinettes ontwierp, wat lekkerbekken zeker van het merk Chocolade Jacques kennen. Het zijn fijne plakjes chocolade die gemakkelijk tussen de boterham kunnen gelegd worden. Het is vooral praktisch, twee sneetjes brood met daartussen plakjes Matinettes, heerlijk lekker. Een ontbijt dat kinderen voor geen geld van de wereld meer willen missen. Een pientere zet, zeker in een tijd waar kinderen meer en meer de neiging hebben om hun ontbijt over te slaan. Neem bij deze boterhammen nog een stuk fruit en een melkproduct, en alle ingrediŽnten zijn aanwezig om een bijzonder evenwichtig en gezond ontbijt te hebben.

Publi-Reportage van Barry Callebaut
Google