HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 17

Lekkere wafels

De eindejaarsperiode en vooral de periode februari-maart is ook een beetje synoniem voor lekkere koekjes of wafels. Het doet er niet toe of het een recept op ‘grootmoeders wijze’ is of een eigen huisrecept.

De oorsprong van de wafel komt uit Brabant en dateert uit de XIIde of XIIIde eeuw. De Nederlandse betekenis van het woord ‘wafel’ verwijst naar een ‘honingraat’. De allereerste wafelijzers hadden overigens een honingraat als bakvorm. Door de jaren heen ondergingen de bakvormen aanzienlijke wijzigingen. Destijds hadden sommige wafelijzers een bepaalde tekening als bakvorm, waren ze rechthoekig of ovaal van vorm, droegen ze een opschrift of een jaartal, verwijzend naar een specifiek jaar. Sindsdien is het metaal vervangen door gietijzer en kwamen er elektrische of op gas te gebruiken wafelbakijzers.

Verschillende modellen

De wijze waarop het toestel geopend wordt is één van de belangrijkste onderlinge verschilpunten. De toestellen die bij het openen een hoek van 90 graden vormen zijn de goedkoopste in de reeks. Ze kunnen uiteraard gebruikt worden om wafels te bakken maar dit toestel is vooral aangewezen om wafels opnieuw op te warmen. Sommige toestellen kunnen ook tot 180 graden geopend worden. Deze toestellen worden vooral gebruikt om wafels in grote aantallen te bakken. Bij bakijzers die kunnen kantelen kan het deeg gemakkelijk over de ganse bakvorm verspreid worden, en zijn ook gemakkelijker te reinigen. Om hun as draaiende wafelbakijzers tenslotte bieden dezelfde voordelen als die die over 180 graden kunnen geopend worden. Ze zijn vooral aangewezen wanneer in zeer grote hoeveelheden moet gebakken worden, doordat ze gemakkelijk kunnen omgedraaid worden verloopt het bakken zeer vlot.

Welke bakvorm?

Sommige bakvormen zijn eigen aan bepaalde landen. Voor de klassieke rechthoekige Brusselse wafel, waarbij een vloeibaar deeg wordt gebruikt, wordt een bakvorm met een afdruk van ‘4 x 6’ vakjes gebruikt. Voor de ovale Luikse wafel, vertrekkend van een bolletje deeg, gebruikt men een afdruk van ‘4 x 7’ ruitjes. Er zijn nog fijnere roosters beschikbaar of zelfs roosters met een hartmotief. Je kan natuurlijk ook kiezen voor de uitneembare bakvormen, ze laten een gemakkelijk onderhoud toe en je kan gemakkelijk naar eigen keuze wisselen van motief. Let bij het onderhoud vooral op om geen krassen te maken in de bakvormen, zeker als ze met een antikleeflaag bedekt zijn. Strijk, wanneer je je wafelijzer voor de eerste keer gebruikt, de plakken in met olie. Aarzel niet om dit regelmatig te herhalen, zo behoud je voortdurend een mooi vetlaagje waardoor de wafels niet aan de vormen blijven kleven.

Handige toebehorens

Bij ieder wafelijzer wordt normaal een wafelvork bijgeleverd, een vetborsteltje en aanwijzingen voor gebruik en onderhoud, alsook een receptenboekje. Mogelijkheden genoeg om je wensen en experimenten de vrije loop te laten !
Olivier Langelez
Google