HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 17

De soep is klaar !

Soep is heerlijk en gemakkelijk te bereiden. Het is tevens een uitstekend middel om meer groenten te eten.

Onze gastronomie kan moeilijk zonder soep. Op een ogenblik dat almaar gejammerd en gesakkerd wordt dat we niet voldoende groenten innemen, dat onze voeding te veel vet en calorieën bevat, biedt soep hiervoor een uitstekende oplossing. Soep bevat immers weinig calorieën en veel groenten, dus uitstekend om onze voeding in evenwicht te brengen of te houden. Daarenboven, is er iets heerlijker om in de barkoude wintermaanden zich op te warmen aan een heerlijke bol warme soep ?

Groenten zonder toegevoegd zout

De variëteit aan soepen is enorm. Wat alle soepen gemeen hebben zijn ‘groenten’. Alle, of toch bijna alle, groenten kunnen gebruikt worden om soep te maken. Daarenboven, wanneer voor seizoensgroenten gekozen wordt, is soep helemaal geen duur gerecht. Van soepgroenten gaat bijna niets verloren, ze worden in hun geheel gebruikt. De wat taaiere delen worden zeker gaar door ze te koken, dus zeer weinig afval en een hoog rendement. Hét bewijs dat gezondheid én goedkoop perfect samengaan !

 • Doorgestoken of gemixte soep :
  water, groenten, kruidentuiltje, alles gaarkoken en mixen tot brokloze massa. Eenvoudig en weinig calorieën!
 • Velouté:
  als binding van de bouillon wordt een roux gebruikt (bloem en vetstof) waaraan groeten worden toegevoegd. Deze soep kan ook met eidooier en room gebonden worden. Het geheel krijgt hierdoor een verfijnde smaak, ‘velouté’ betekent ook ‘iets wat de smaak flueelzacht maakt’.
 • Room:
  soep op basis van gemixte groenten en gebonden met room, waardoor de soep een romig uitzicht krijgt.
 • Julienne:
  soep op basis van verschillende groenten die in lange reepjes worden gesneden.
 • Paysanne:
  zelfde principe als voorgaande, maar de groenten worden in grotere stukjes gesneden.
 • Bouillon:
  het is de basisvloeistof voor het bereiden van een gerecht. In geval van de soepen wordt hiervoor een heldere vloeistof gebruikt, een vloeistof verkregen door het afkoken van groenten waaraan eventueel rundvlees of kip is aan toegevoegd. Na het trekken van de bouillon worden de smaakgevende bestanddelen verwijderd.
 • Consommé:
  een bouillon van vlees of vis waaraan doorgaans ook groenten en kruiden worden aan toegevoegd. Consommé wordt gedurende lange tijd ingekookt zodat hij een meer geconcentreerde smaak krijgt.
 • Bisque:
  een luxueuze soep bij uitstek ! De basis is een geurige bouillon van kreeft of schaaldieren, met room, witte wijn en/of cognac en kruiden.
 • Maaltijdsoep:
  naast de klassieke soepen is de ‘maaltijdsoep’ de laatste tijd erg in trek. Vaak is de soep Aziatisch geïnspireerd, meestal vermengd met zetmeelproducten (aardappelen, noedels of deegwaren) en een eiwitbron (vlees, gevogelte, vis, schelpdieren, tofu, …). Ze kunnen gerust als een volwaardige evenwichtige maaltijd doorgaan.

De week van de soep

Voor het vijfde opeenvolgende jaar wordt in de week van 13 tot 19 januari 2007 bijzondere aandacht besteed aan de soep. Een Belgisch initiatief om de goede eigenschappen van soep even extra in de kijker te stellen en de consumptie ervan te bevorderen. Er zijn er voor alle smaken !

Magali Jacobs
Google