HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 17

Kom kijken hoe de keuken evolueerde in de tijd …

Wellicht is de keuken de leefruimte die in de loop van de laatste eeuw de grootste veranderingen onderging. De technologische evolutie en onze gewijzigde levensstijl zijn daar zeker niet vreemd aan. Kom eens kijken naar deze innovaties, fascinerend om zien.

Per definitie is de keuken de plaats waar maaltijden worden bereid. Het is ook een leefruimte waar sinds jaren architecten, ontwerpers, sociologen, ergonomen, journalisten, … bijzondere aandacht aan besteden. Vergeten we niet dat de keuken zoals we die nu kennen het resultaat is van een evolutie die zowat een eeuw geleden begon.

Terug naar de toekomst

Het vertrekpunt van de tentoonstelling is een keuken uit de jaren 1900, waar de kolenkachel centraal stond. Je ziet er zo een keuken op ware grootte. Vervolgens komt de burgerkeuken uit de jaren 20, de Belle Epoque, waar alle keukengerei netjes in kasten werd opgeborgen. De labo-keuken van de jaren 30 was de aanzet voor een keuken met gestandaardiseerde elementen, de Cubex-keuken was geboren. Na WO II zag men een explosieve ontwikkeling van de keukentoestellen, een afspiegeling van de Amerikaanse keuken. De tentoonstelling gaat verder met de futuristische keuken die een combinatie is van gesofistikeerde apparatuur en de terugkeer naar de roots. Inderdaad, de keuken krijgt opnieuw een centrale plaats in onze habitat, de plaats waar alles gebeurd. De keuken uit grootmoeders tijd is opnieuw in.

Ware grootte voor groot en klein

Ook niet-Belgische keukenmodellen worden er ten toon gesteld. Keukens getekend door Le Corbusier en Charlotte Perriand, de keuken van onze overgrootouders, de Cubex-keuken uit de jaren 30, de Amerikaanse keuken en de futuristische keuken zijn er allemaal te bewonderen. Op het einde van de tentoonstelling is een galerij van foto’s te zien van een vijftigtal beroemde en minder beroemde Belgische personaliteiten in hun keuken. Terwijl de ouders de tentoonstelling bezoeken werd ook aan de kinderen gedacht. Ze kunnen er spelen met een verzameling speelgoed met … de keuken als thema : poppenservies, keukenkastjes, keukengereedschap, voedingsmiddelen in plastiek, enz … Ze kunnen er naar hartelust hun eigen gastronomische creativiteit botvieren. Koken maar !

Praktische informatie :

De keuken, een levenswijze. Van duister naar licht.
Het geheel is onder de leiding van Maurice Culot die putte uit de Fondation pour l’Architecture - Archives d’Architecture Moderne.
Tel: 02/342 24 62

Wanneer ?

Van 21 november 2006 tot 25 maart 2007

Waar ?

Fondation pour l’Architecture
Kluisstraat, 55
1050 Brussel

Uren ?

Van dinsdag tot vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur
Zaterdag en zondag van 10.30 tot 18.00 uur
Gesloten op 24, 25, 31 december 2006 en 1 januari 2007

Prijs ?

Individueel ticket : 6 €
Korting voor 60+, groepen, jonger dan 26 jaar en werkzoekenden : 4 €
Jonger dan 10 jaar : gratis
Geleide bezoeken voor groepen en scholen (max. 25 personen per groep): 60 €, tijdens het weekend en ’s avonds : 70 €.

Google