HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 16

In het water plozen …

Heb je ook wel eens de bekoring gehad om een aquarium in huis te halen ? Neen, toch maar liever niet dacht je, … alhoewel het is toch gemakkelijker in onderhoud als je wel denkt.

Wie stond er nog nooit vol bewondering naar de wondere wereld van aquariumvissen te staren ? Voel je dan ook de gebetenheid om zo een aquarium naar huis mee te brengen? Al vlug onderdruk je die gedachte omdat je ervan overtuigd bent dat het niet gemakkelijk moet zijn dit te onderhouden of dat het een te kostelijke aangelegenheid is, of dat …. Dit hoeft het allemaal niet te zijn !

Een klein beekje …

Eerst en vooral is het belangrijk drie soorten aquariums te onderscheiden : die met zeewater, tropische aquariums en koudwateraquariums. Ieder van deze drie types heeft zijn eigen bijzonderheden en eisen, en de vissen die erin gehouden worden zijn uiteraard ook helemaal verschillend. De zeevisaquariums zijn de meest veeleisende en vragen bijzondere zorgen. Wellicht zijn deze toch beter voorbehouden voor de echte kenners.Hieronder iets meer over het koudwateraquarium. Het kan de meest diverse vormen aannemen, van een bokaal op de vensterbank tot een grote vijver in de tuin. Alles is een kwestie van voorkeur, omstandigheden en … budget.

… wordt grote rivier

Hoe eraan beginnen? Hoe alles voorbereiden om het de visjes naar hun zin te maken? In de eerste plaats is een ‘verzamelplaats’ vereist. De vorm die deze moet hebben is van weinig belang want er zijn weinig of geen toebehoren vereist (verwarming, pomp, …), tenzij je er een mooi versierd aquarium wil op nahouden. De bodem kan bijvoorbeeld bedekt worden met kiezelsteentjes. We raden je toch met aandrang aan dit in een gespecialiseerde zaak aan te kopen dit om er zeker van te zijn dat deze van goede kwaliteit zijn. De kiezel mag geen onzuiverheden bevatten en geen schadelijke stoffen bevatten voor de vissen. Wanneer er bijvoorbeeld te veel kalk in aanwezig is, kan deze oplossen in het water wat nadelig is voor de vissen. Je kan ook voor waterplanten opteren. Wanneer je er weinig of geen zorgen wil aan besteden kan je voor artifi ciële planten kiezen. Het enige wat er dan moet mee gebeuren is ze voor eens en altijd in het zand of kiezel vastzetten. Naar eigen fantasie kan je allerhande versieringen in het aquarium aanbrengen, zoals stronkjes, keien, of andere versieringen die in een gespecialiseerde zaak te vinden zijn. Zorg er in ieder geval voor dat er geen zaken in terecht komen die schadelijk zijn voor de vissen (snijwonden veroorzaken, giftig zijn of gevaar voor verstikking zijn, …)

Keuze van de vissen

De keuze van de vissen is uiteindelijk niet zo moeilijk. Voor dit type van aquarium kies je uiteraard koudwatervissen. Hiervoor komen onder meer de alom gekende rode visjes in aanmerking. Heb je buiten een visvijver, dan kan je opteren voor koikarpers, ze hebben een grote verscheidenheid aan motieven en kleuren. Kunnen ze wel allemaal samen leven ? Behalve in enkele uitzonderlijke gevallen zijn hieromtrent doorgaans geen problemen te verwachten, alle soorten en variëteiten leven doorgaans vredig onder elkaar. Wat te eten te geven ? De klassieke vlokken volstaan ook om alle gapende mondjes van voedsel te voorzien. Tenslotte een laatste zorg. Vervang regelmatig een deel van het water (met leidingwater) en verwijder regelmatig de neerslag die er zich eventueel vormt. Zo word je beslist een gelukkige eigenaar van gelukkige vissen, zoals een vis in het water …

Olivier Langelez
Google