HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 16

Nadien ook nog genieten

Te veel van je kerst - of eindejaarsmenu klaargemaakt, maar je wil later zeker nog van de feestdis genieten … geen nood : dek alles goed af en koel het zo snel mogelijk.

Als het feest is voorzie je altijd iets meer wijn, iets meer kalkoen, iets meer nagerecht, iets meer … . Je hebt schrik om tekort te komen, stel dat nog iemand onverwacht mee aan tafel schuift, daarbij de grote dienschotels moeten immers rijkelijk gevuld zijn, of je wil de komende dagen nog van het feestmenu genieten, …. Etensresten zijn zeker nog bruikbaar, op voorwaarde dat je de gepaste voorzorgsmaatregelen neemt.

Lucht en warmte vermijden

Enkele belangrijke spelregels : scherm etensresten af van de lucht, koel ze zo snel mogelijk af en bewaar ze koud. Bacteriën die bederf of voedselvergiftiging veroorzaken ontwikkelen zeer snel in een warme omgeving. Dus eerste bekommernis : zo snel mogelijk alles in de ijskast ! Niet ’s anderendaags, neen, onmiddellijk ! Schotels die klaargemaakt worden om op een koud buffet te zetten, scheppen vaak een probleem. Haal ze daarom pas op het laatste ogenblik uit de koeling, en plaats ze terug in de koeling van zodra er niet meer van gegeten wordt. Wees alert voor resten van warme gerechten, zet ze bijvoorbeeld niet warm in de ijskast. Verdeel ze in kleinere porties, laat ze (afgedekt) koud worden (buiten in de vrieskou bijvoorbeeld) en zet ze dan pas in de ijskast. Tweede bekommernis : sluit alles van de lucht af. Onafgedekt zijn ze niet alleen een ‘open deur’ voor allerhande onzuiverheden en/of bacteriën, maar de zuurstof uit de lucht verkleurt eventueel ook de gerechten. Dek dus alles goed af, eventueel met een inpakfolie, of schep de resten in een hermetisch af te sluiten recipiënt.

Eerst dit en dan …

Een andere belangrijke spelregel is onderscheid te maken tussen de nog bruikbare etensresten en hun bewaartijd. Versneden rauwe producten (fruit- en groentensla) moeten zo snel mogelijk opgegeten worden. Dit geldt zeker ook voor schelp- en schaaldieren, in het bijzonder voor oesters. Ook versneden vleeswaren bewaren niet zo lang. Andere gerechten die door en door werden verhit kunnen gemakkelijk 2 tot 4 dagen bewaard worden. Je kan, als je over voldoende plaats in de diepvries beschikt, eventueel overwegen bepaalde resten in te vriezen. Niet alles leent er zich toe : plakjes opgevulde kalkoen bijvoorbeeld zijn daarvoor minder geschikt, terwijl sausgerechten (videevulling van kip, vlees- of visragout) gemakkelijker kunnen worden ingevroren. Heb je overschot van dranken ? Wijn : afsluiten met de originele kurk of een speciaal hiervoor bedoelde rubberen stop. Champagne : het is een fabeltje te denken dat dit edel vocht zijn prik behoudt door in de hals van de fles de steel van een koffielepeltje te steken. Dit houdt het koolzuurgas helemaal niet tegen en de ‘belletjes’ gaan toch onverbiddelijk verloren. Ook hier kan best een speciale champagneflesafsluiter gebruikt worden om het gasverliestot een minimum te beperken. Dus na deze raadgevingen geen probleem om langer van je feestdis te genieten !

Magali Jacobs, Diëtiste
Google