HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 15

Een restaurant tussen het weiland

Wie Henegouwen en zijn platteland kent is ook vertrouwd met de uitgestrekte velden, de golvende weilanden en de typische boerderijen met rechthoekige binnenkoer, zalig om er te wandelen. Verscholen in het Henegouwse platteland, tussen de steden Charleroi en Beaumont, ligt de Ferme de Grand-Pré, gelegen in een prachtig en bijzonder uitnodigend kader. Toegegeven je komt er niet zomaar op uit, het ligt niet langs één van de hoofdwegen. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat er een oase van rust heerst en het een uitzicht zonder weerga biedt.

Tussen verleden en toekomst

Rond de jaren 1700 kwam de site de Grand-Pré site tot stand, waar er toen een belangrijke metaalindustrie gevestigd was. Later werd er marmer ontgonnen en verzaagd en kwam er ook een molen voor het malen van de tarwe. Rond 1890 was er enkel nog landbouwactiviteit in de streek en dit bleef zo tot in 1976, het jaar dat de Ferme de Grand-Pré tot een van de eerste toeristische boerderijen werd omgevormd. Hoewel de klemtoon vooral op toerisme ligt, laat de Ferme de Grand-Pré haar verleden niet in de steek. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te merken in het restaurant van de boerderij waar de muren ruw gebleven zijn en perfect passen in het rustiek kader en nostalgie naar de tijd van toen oproept. Bijna ontroerd door het groen, rustgevend kader, raden we u evenwel aan niet uitgehongerd in het restaurant aan te komen. Alle gerechten moeten nog bereid worden en dat vraagt toch wel enig geduld ... De menukaart is misschien iets te klassiek, we hadden iets meer durf en keuze verwacht. De (lange) wachttijd wordt evenwel ruimschoots gecompenseerd door de met uiterste zorg opgediende gerechten. Is dit de tijd die nodig is om de verwachte originaliteit aan te bieden ? Origineel is wel de theekaart, weliswaar niet zo uitgebreid als in een gespecialiseerde zaak, toch biedt ze een waaier van klassieke smaken. Een bijzonder geslaagde ‘fi nale toets’ waarmee de terugweg met een voldaan gevoel kan aangevat worden.

Maar er is nog meer ...

Naast de restauratieve activiteiten biedt de site van de Grand-Pré nog meer mogelijkheden, zoals vakantiehuisjes en andere overnachtingsmogelijkheden. Er is ook een grote banketzaal waar een huwelijk of andere festiviteiten kunnen gevierd worden. Altijd goed om weten voor diegenen die ten volle willen genieten van de Henegouwse rust en groene omgeving.

Een greep uit de kaart

Voorgerechten

- Tartar van verse zalm met gordelbeursje
- Forel in papillot

Hoofdgerechten

- Gegrilde eendenborstfi let met drie pepers
- Gebraden parelhoen met griotte

Nagerechten

- Kolonel overgoten met Eau de Villée
- Mengeling van sorbets, genappeerd met een rode coulis

Theekaart

- Sencha
- Eylan
- Wu Long met 7 citrusvruchten
- Leïla kruidenthee
- ...

RUE DE GRAND-PRÉ
HANTES-WIHÉRIES 6560 ERQUELINNES
TEL : 071 / 55 50 78
FAX : 071/55 43 11
LEGRANDPRE@SKYNET.BE
HTTP://users.skynet.be/le.grand.pre/
Google