HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N░ 15

Thee, tussen traditie en gezondheid

Thee, een heerlijke, verwarmde drank van zodra het wat kouder wordt, is bij ons goed en wel ingeburgerd.

Met enig ongeduld willen we u deze, na water meest populaire drank op onze planeet, even voorstellen. Naast de waaier van smaken die thee bezit en zijn gezondheidseigenschappen (wat algemeen wordt aanvaard), heeft thee ook een rijke geschiedenis van tradities en gebruiken.

Eeuwenoude drank

Thee werd niet altijd onder de vorm zoals we die nu kennen gebruikt en het zetten van de thee evolueerde voortdurend door de eeuwen heen. We moeten terug tot 200 jaar voor Christus om de eerste tekenen van de thee terug te vinden. Toen werd hij in kokend water gebracht om het een smaak te geven en te desinfecteren. Later, rond het jaar 700, werden de blaadjes fi jngeplet, aan water toegevoegd, krachtig er doorheen vermengd om zo een moes te bekomen. Het is pas rond 1400 dat thee als drank (kruidenthee) zijn intrede deed. Rond die tijd ontstonden ook de theepotten om de thee te laten trekken en de kleine tasjes om optimaal van zijn heerlijk aroma te kunnen genieten

Een goed bewaard geheim

Thee is afkomstig van een kleine boom die tot de familie van de Theaceae behoort. De theestruik wordt vooral in China verbouwd, maar ook in India, Sri Lanka, Japan, Taiwan en zelfs in Kenia. Traditiegetrouw worden de blaadjes met de hand geplukt. Het zijn de behandelingen na de pluk die maken dat er verschillende industriŰle theesoorten zijn. Hoewel de industriele behandelingen gekend zijn, heeft iedere producent toch zijn eigen geheimpjes om het beste uit de theeblaadjes te halen. Om groene thee te verkrijgen worden de blaadjes bij hoge temperatuur verhit, waardoor de fermentatie stopt, waarna ze opgerold en gedroogd worden. De witte thee is zeldzamer en veel fi jner. Hij komt van de eerste drie blaadjes van ieder tak en boomknop, blaadjes die nadien gedroogd worden. De rode Chinese thee, ook wel de Oolongthee genaamd, is half gefermenteerd en vertoont veel gelijkenis met de zwarte thee, de soort die wij hier voornamelijk kennen. Deze laatste wordt verkregen door toedoen van een westers fabricageprocedÚ: eerst laat men de blaadjes verwelken waarna ze opgerold worden, vervolgens laat men ze gedurende 1 tot 3 uren fermenteren en tenslotte worden ze gedroogd. De Westerling is niet zo gretig naar natuurlijke thee. Bij ons worden er tijdens de behandeling van de thee allerhande aromaĺs aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld jasmijn, bergamot (Earl Grey tea), citroen of andere fruitaromaĺs.

San-Thee

Thee is rijk aan actieve bestanddelen zoals bijvoorbeeld cafe´ne en antioxidanten. In vergelijking met het cafe´ne uit koffi e, komt het cafe´ne uit thee minder vlug vrij in het lichaam. Bij koffi e duurt dit 2 tot 3 uren, bij thee duurt dit dubbel zo lang (5-6 uren). Onder meer om die reden wordt thee eerder als een pepmiddel dan wel als een opwekkend middel aanzien. De antioxidanten aanwezig in thee hebben een goede reputatie, ze zouden ons beschermen tegen kanker en cardiovasculaire aandoeningen. De onderzoeksresultaten op dit vlak zijn evenwel soms tegenstrijdig. Wat er ook van zij, het drinken van thee is goed voor de gezondheid en voorkomt vermoedelijk ziekten. Daarenboven is thee bijzonder goed geschikt om de dorst te lessen en/of om voldoende vocht in te nemen, en dit op zich al is zeer bevorderlijk voor de gezondheid.

Magali Jacobs,
DiŰtiste
Google