HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers Nį 15

Een gewone voeding

De voeding voor een diabetespatiŽnt, welke medicatie hij/zij ook inneemt, is een gewone evenwichtige voeding. Een diabetespatiŽnt mag alles eten, alleen niet om het even wanneer.

De voeding bij diabetes is de laatste jaren zeer sterk geŽvolueerd. In het begin van de 20ste eeuw bestond de voeding voor de diabetespatiŽnt nagenoeg uitsluitend uit vet. Nog niet langer dan dertig jaar geleden waren alle zetmeelproducten zoals brood, deegwaren, rijst e.d. strikt verboden. Vijftien jaar later worden ze beetje bij beetje in hun voedingspatroon toegelaten. Tegenwoordig wordt zelfs aangeraden de hoeveelheid vet sterk te beperken en vooral droge groenten te gebruiken. Een zoetigheidje op het einde van de maaltijd is zelfs toegelaten.

Niet enkel suikersmaak

De voedingsmiddelen die veel suiker bevatten hebben doorgaans ook een zoete smaak. Ze zijn niet verboden op voorwaarde dat ze met mate gegeten worden en op voorwaarde dat ze altijd samen met andere, niet suikerhoudende voedingsmiddelen ingenomen worden. Dit zorgt ervoor dat de vertering trager verloopt, waardoor de suiker ook trager in de bloedbaan terecht komt. Er zijn echter ook voedingmiddelen die niet zoet proeven en toch suiker bevatten. Dit is bijvoorbeeld het geval voor aardappelen, rijst, deegwaren, griesmeel, brood, bloem en derivaten ervan. Matig gebruik van deze voedingsmiddelen is toegelaten op voorwaarde dat tezelfdertijd een gelijke hoeveelheid groenten wordt gegeten.

Droog en gekleurd

Droge groenten (tuinbonen, fl ageolet, linzen, rode en witte bonen, Ö) zijn zeker niet verboden. Ze brengen een degelijke hoeveelheid eiwitten aan, maar ook koolhydraten en vezels. In vergelijking met aardappelen brengen ze evenveel suiker aan maar hun vertering verloopt veel trager, zelfs wanneer ze afzonderlijk worden ingenomen. Groene groenten en andere gekleurde groenten zoals tomaten, wortelen, courgettes, Ö bevatten weinig suiker maar wel veel vezels. Deze laatste zijn belangrijk om de darmpassage te vertragen waardoor suikers trager in het bloed terecht komen. Het wordt dus aanbevolen bij iedere maaltijd een behoorlijke portie groenten in te schakelen.

Bij het ochtendgloren

Hoe moet het dan voor het ontbijt? Het is niet gebruikelijk bij deze maaltijd groenten te eten. Om zo goed mogelijk de aanbreng van koolhydraten onder controle te houden kan bijvoorbeeld voor bruin of vezelverrijkt gekozen worden samen met een eitje, ham, magere kaas. Geen wit brood of beschuiten, deze verteren te vlug. Ontbijtgranen zijn niet aangewezen omdat ze doorgaans te veel suiker bevatten.

Het orgelpunt

Een diabetespatiŽnt doet er goed aan een persoon met kennis van zaken te consulteren (diŽtist of nutritionist) die een evenwichtig en eenvoudig voedingspatroon zal opstellen. Er moet helemaal geen sprake zijn van lijsten met Ďtoegelatení en Ďverbodení voedingsmiddelen, neen het wordt een gewone, alledaagse voeding.

Catherine Dolhen,
DiŽtiste
Google