HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 15

Welke voeding kiezen voor Bobby en Minoe ?

Met de regelmaat van een klok komen er nieuwe producten in de rekken van de dierenvoeding. Het is begrijpelijk dat het baasje er soms het noorden bij verliest niet goed meer weet wat te kiezen. Welke keuze is nu de beste: droge of natte voeding ?

Vroeger was het de gewoonte dat Minoe en Bobby de tafelrestjes kregen voorgeschoteld, ze aten hetzelfde als hun baasje. Later zagen producenten van dierenvoeding een gat in de markt. Ze dachten in het bijzonder aan de gezondheid van de huisdieren en brachten droge en natte voeding op de markt. Het is goed even stil te staan bij de verschillen tussen deze twee soorten voedingen, we moeten onze lieve viervoetertjes immers dagelijks een maaltijd voorschotelen.

Droog of nat?

Natte voeding wordt doorgaans in blik verkocht, maar ze wordt ook in aluminiumbakjes in of vershoudende zakjes verkocht. Het is een volledige voeding die alle nodige voedingsstoffen bevat. Doorgaans is deze voeding gesteriliseerd, dus lang houdbaar. Het vochtgehalte bedraagt ongeveer 70 tot 80 %. Droge voeding, bedoeld als hoofdmaaltijd, wordt zo genoemd omdat het vochtgehalte niet hoger is dan 15 %. Deze is samengesteld uit zorgvuldig uitgekozen grondstoffen, producten van hoge kwaliteit die zeer goed verteerbaar zijn. De voeding wordt door middel van ingenieuze industriële technieken en processen bereid. Vanuit voedingsoogpunt is droge voeding volledig te vergelijken met die van natte voeding. Het is een complete voeding die ook alle nodige voedingsstoffen bevat.

Droog heeft de bovenhand!

Droge voeding, aanbevolen door 95 % van de veeartsen, biedt wel heel wat voordelen in vergelijking met natte voeding. Wist je dat 100 g droge voeding dezelfde voedingswaarde heeft als 400 g natte voeding? De aankoopprijs van een zak droge voeding is voor velen een dure aangelegenheid. Nochtans, tel maar eens de prijs van alle dozen, blikken, … per maand of per jaar samen, en je zal vlug tot het besluit komen dat droge voeding uiteindelijk minder duur uitkomt. Niet alleen jij doet er voordeel bij, maar ook Minoe of Bobby varen er wel mee. Hoeveel voeding je huisdier nog heeft wordt onder meer bepaald door de grootte, het gewicht, zelfs het ras van je hond of kat is bepalend, maar ook de leeftijd en de fysieke beweging van je viervoeter. Droge voeding is gemakkelijker te stockeren, te doseren en te bewaren (een zak is tot 10 ŕ 12 maanden houdbaar). Ook het uitzicht voor het dier is beter, het lijken droge balletjes. Goed is ook dat voor de neus van het baasje de geur minder indringend is. Een ander voordeel is de ruwheid van het voeder, het is beter voor de tanden, het voorkomt de aanzet van tandsteen. Tenslotte is de geur van de uitwerpselen minder onaangenaam, droge voeding wordt immers beter verteerd. Om te weten welke de beste voeding is voor je geliefd huisdier, kan je best het professioneel advies van een veearts vragen. Hij zal je raad geven en begeleiden bij je keuze in functie van ‘de aard van het beestje’. Aarzel dus niet om hem raad te vragen.

Dank aan Dr. J. Jouveniau
Catherine Dolhem
Google