HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 21, September- Oktober 2007

Uitkijken naar een « wijnkelder »


Wijn bewaren, helemaal niet moeilijk zal je zeggen? Ben je daar wel zeker van? Wat moet je doen als je niet over een wijnkelder beschikt, of deze niet aan de minimale voorwaarden voldoet? Misschien biedt een 'wijnklimaatkast' een oplossing?


Om wijn goed te bewaren moet je absoluut een aantal voorwaarden in het oog houden. Al te vaak vergeet men dat wijn 'leeft' en dat hij reageert op omgevingsfactoren, zoals onder meer trillingen, temperatuur, vochtigheid, licht, ... Het risico dat een 'château' in duigen valt is zeker niet ondenkbaar. Het zou toch jammer zijn de jarenlange, soms 10 jaar of meer, intensieve zorg die aan een grand cru werd besteed, door een kleine onoplettendheid of een extern probleem zomaar teniet wordt gedaan. Een echte wijnkelder moet aan een aantal minimale eisen voldoen:

· een constante temperatuur van ongeveer 12°C;
· een vochtigheid schommelend tussen 50 en 70%;
· vrij van trillingen;
· beschermd tegen ultravioletstralen.


Wees veeleisend

Heel veel wijnklimaatkasten beantwoorden slechts aan één of enkele van deze criteria. De wijnkasten die aan alle criteria tegelijk voldoen zijn eerder schaars. Zo is het bijvoorbeeld aangewezen dat aan of op de wijnkast zelf geen motor of compressor is gemonteerd (dit kan trillingen veroorzaken) of dat er geen bewegende delen in de kast aanwezig zijn. Pas dan werkt de kast volledig geruisloos en trillingsvrij en kan een lange houdbaarheid van het edele vocht gegarandeerd worden. Het regelen van dergelijke klimaatkasten is overigens zeer eenvoudig. Zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur elektronisch geregeld. Het volstaat de gewenste temperatuur (idealiter 12 tot 13°C) in te stellen opdat de temperatuursregeling onmiddellijk reageert. Naargelang de externe omstandigheden en uw eigen wensen wordt ofwel koude ofwel warmte in de ruimte gebracht. Bij levering uit de fabriek zijn de kasten standaard afgesteld op een temperatuur van 12°C. Het is ook belangrijk op de omringende geuren te letten welke, zo ze aanwezig zijn, een negatieve invloed kunnen hebben op de wijn. Om die reden worden bepaalde kasten voorzien van een actieve carbonfilter die als een natuurlijke barrière fungeert.


Oog voor details

Het wordt aanbevolen een model te kiezen dat uitgerust is met grote en brede koelelementen, dit is zeker geen overbodige luxe. Deze voorzorgsmaatregel voorkomt dat er zich ijskristallen vormen op de koelelementen en een optimale natuurlijke luchtcirculatie tijdens de condensatie gegarandeerd blijft. Zijn al die voorzorgsmaatregelen wel nodig? Moet hiervoor zoveel geld gespendeerd worden? Zeer zeker, op het resultaat van dergelijke investering staat geen prijs. Wij, gastronomen, weten wat we hiermee bedoelen....


Google