HET TIJDSCHRIFT VOOR GEZONDE LEKKERNIJEN
Home Inhoudstafel Recepten Producten Band Archieven Contact
 Artikel - De Kers N° 21, September- Oktober 2007

Gezondheidstroeven in een druiventros


Onder het knapperige vel van de druif zit een sappig zoet sap, boordevol vitamines en mineralen.


Het einde van de zomer komt er aan, de herfst is in zicht. Onder meer het moment waarop de druivelaar zijn vruchten prijsgeeft, weelderige trossen met bolronde en fluwelige bessen, groene of blauwe druiven.


Een oeroud verhaal

Druiven zijn ouder dan de mensheid. Al tijdens de Prehistorie deed de mens zich te goed aan de zoete bessen. Men vermoedt dat er toen ook al sap geperst werd van druiven dat in grote aarden potten werd bewaard. Vermoedelijk heeft men op een dag, ergens in het Midden-Oosten, in een vergeten aarden pot, het proces van de natuurlijke gisting van het druivensap ontdekt. De wijn was geboren. Volgens experts zou het telen van de druiven grotendeels het gevolg zijn van deze toevallige ontdekking. Reeds omstreeks 4000 voor Christus werden er, in de streek tussen de Tigris en de Eufraat, sporen van grootschalige druiventeelt teruggevonden. Op de wijngaarden van nu worden honderden ver-schillende soorten druiven geteeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tafeldruiven en wijndruiven. De variėteiten die momenteel het meest verbouwd worden zijn de Vitis vinifera (als wijndruif) en de Vitis labrusca (als tafeldruif en voor druivensap). Vermelden we nog dat de druif, na de sinaasappel, de meest gecultiveerde vrucht is op onze aardbol.


De druif laat van zich horen

De tafeldruif is alom gegeerd. Zonder twijfel dankt ze haar succes aan haar smaak: tegelijk zoet en fris. Naast de gastronomische genoegens kunnen er nog een ganse resem nutritionele troeven worden aan toegevoegd. Sinds jaren weet men dat druiven diverse vitamines en mineralen bevatten: vitamine C, E en vitamines van de B-groep, maar ook mineralen zoals koper, ijzer en magnesium. Recentelijk werd aan het lijstje nog de aanwezigheid van antioxidanten toegevoegd. De antioxidatieve eigenschap van een voedingsmiddel wordt niet alleen bepaald door de aanwezigheid van bepaalde vitamines (A, E en C), maar ook door de aanwezigheid van een resem andere natuurlijke bestanddelen met antioxidatieve eigenschappen. In het geval van de druif vindt men er een grote hoeveelheid resveratrol in terug en nog tal van andere flavonoļden. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze stoffen doeltreffend zijn om de cardiovasculaire gezondheid gaaf te houden en vermoedelijk hebben ze ook een beschermend effect op het ontstaan van kanker. Door de grotere aanwezigheid van gekleurde bestanddelen in de rode druif is het antioxidatief potentieel van deze druif overigens sterker dan dat van de witte druif.


Polyvalent

Om ten volle van de nutritionele eigenschappen te genieten, kan je bijvoorbeeld dagelijks een glas druivensap drinken. Er zijn ook andere mogelijkheden. Verse druiven als tussendoortje is een uitstekend idee en de pitten moet je zeker niet verwijderen. Druiven ver-werkt in gemengde salades zijn zeker aan te bevelen. Samen met gevogelte, kaas of noten komen ze bijzonder goed tot hun recht. Ook in warme bereidingen kunnen druiven verwer-kt worden, zoals in kip- of wildbereidingen, ze geven een aangename licht zoete tint aan de gerechten.

Magali Jacobs
Diėtiste
Google